3 lecții importante pentru o viață plină de sens

Cum ar fi dacă tot ceea ce ați făcut până acum ar putea dispărea definitiv, în doar o clipă?

O prăbușire de avion sau, de ce nu, un banal accident de mașină?

Dar dacă ați afla că aveți o boală mortală, care v-ar reduce în mod dramatic perspectiva cu privire la cât și cum mai aveți de trăit?

Oare ați prețui mai mult viața?

Sau poate că veți spune: „Nu cred că ar fi posibil. De regulă călătoresc cu trenul. Plus că, mașina pe care o conduc este una mare, cu toate sistemele de siguranță.

Sau, „mănânc sănătos și nu îmi amintesc să fi avut antecedente de boli grave în familie. Probabil că voi trăi mult și bine!

Da, poate că sună dramatic.

Dar chiar și așa, fragilitatea liniei care separă viața de moarte este supusă încercării în fiecare secundă a existenței noastre.

Iar ideea că ziua de mâine este de la sine înțeleasă, ne refugiază tot mai mult în confort, blocați într-un soi de repetiție pe care ajungem sa o numim „viață”.

Uneori, ne punem dorințele pe pauză acaparați de „to do-urile” existenței, mințindu-ne în gând că: O să am timp și pentru mine. Voi fi fericit când… Însă nu acum. Acum trebuie să… Mai e nevoie de… Și apoi, dacă rămâne timp, la urmă, poate…

Și la sfârșitul zilei, ajungem să uităm de clipa prezentă și de noi, îndreptându-ne spre nicăieri, sperând ca mâine să o luăm de la capăt, intr-un mod diferit.

Însă, chiar dacă timpul ne alunecă printre degete, și nu ne dăm în mod conștient seama de asta, simțim că este vorba de mai mult.

Și că putem mai mult.

Ceea ce mă duce cu gândul la prima lecție de viață.

1. Nu poți lua nimic cu tine după ce mori.

Am cunoscut oameni cu atât de mulți bani încât probabil că nu le-ar fi ajuns trei vieți să-i cheltuiască pe toți.

Majoritatea acestor oameni au crescut în familii extrem de sărace dar care au reușit să se ridice din mizeria și neajunsurile în care s-au născut.

Crescuți de părinți care au trebuit să-și câștige existența cu mari eforturi si sacrificii, aceștia au învățat că fiecare bănuț contează.

Aveau nevoie să strângă, să acumuleze tot mai multe bunuri materiale deoarece le era teamă ca nu cumva vremurile grele să se întoarcă și să fie aruncați, din nou, în prăpastia sărăciei.

Consider că este de înțeles de unde vine această teamă.

Banii oferă un sentiment de siguranță.

Cu toate acestea, cum vi se pare ideea de a cheltui, măcar o mică parte din bani, doar pentru voi?

Pentru visele, ideile și experiențele pe care vi le-ați dorit de atâta vreme?

Să ieșiți din cercul vicios al rutinei și să creați amintiri noi, alături de oamenii pe care îi iubiți!

Ceea ce mă duce cu gândul la lecția numărul 2.

2. Fiți curioși! Călătoriți, explorați și cunoașteți locuri și oameni noi. Acestea sunt amintiri și investiții care vă definesc personalitatea și care durează toată viața.

Imaginați-vă cum ar fi să plecați, măcar o data pe an, într-o destinație cu totul inedită precum Japonia, Ecuador sau Peru. Să călătoriți într-o bucată de lume nouă, care să vă ofere o perspectivă culturală unică și incitantă.

Veți avea ocazia să cheltuiți banii pe locuri și amintiri frumoase, care să vă ajute să creșteți, să vă simțiți mai integrați și mai fericiți.  

Templele imperiale din Kyoto, drumețiile până la Machu Picchu, safari în deșertul Peruvian sau înotul alături de rechinii din insulele Galapagos, toate aceste investiții pot aduce experiențe mult mai transformatoare în comparație cu statul la o plajă privată, la all inclusive, pe litoral.

Vă vor îmbunătăți perspectiva cu privire la cât de vastă, de frumoasă și de uimitoare poate fi lumea în care trăim.

Ceea ce mă duce, inevitabil, la lecția numărul 3.

3. Să fii autentic, mai ales cu tine însuți, este esențial pentru o viață sănătoasă, fericită și lipsită de conflict.

În fiecare dimineață, spuneți reflecției voastre în oglindă că astăzi nu veți fi nici mai mult, nici mai puțin decât voi înșivă.

Iubiți-vă și acceptați-vă așa cum sunteți, pentru că nimeni nu este ca voi.

Pentru că, în spatele tuturor standardelor și cerințelor sociale, fiecare dintre noi este unic și frumos.

Iar toată această unicitate face ca viața și lumea în care trăim să fie atât de diferite și de speciale.

Învingeți-vă nevoia de a controla incontrolabilul, înlocuind această luptă cu pace și acceptare.

De fiecare dată când vă surprindeți încercând să schimbați ceva ce nu se poate schimba, repetați în mintea voastră următoarele: „Este în regulă, nu totul se poate schimba în viață. Accept acest lucru, exact așa cum este!”

În încheiere, vă invit la un exercițiu, în care să vă gândiți la toate lucrurile prețioase, la toate bogățiile pe care le aveți deja, altele în afară de aur, mașini, locuințe sau bani.

Gândiți-vă la darurile „vii”, precum cele care ne îmbogățesc cu adevărat ființa.

La familie, la prieteni, la momentele frumoase și mai puțin frumoase prin care ați trecut și care v-au făcut să creșteți și să deveniți ceea ce sunteți acum!

Atât la cele bune cât și la cele mai puțin bune.

Acum, imaginați-vă că nu sunteți preocupat de cursa pentru statut sau bogăție.

Imaginați-vă că vă măsurați bogăția în termeni de valori personale, recunoscător și împăcat cu darurile incredibile pe care vi le oferă viața.

Daruri pe care și voi le oferiți lumii în care trăim.

Numiți acest exercițiu: “Adevăratele bogății din viața mea.”

Author: Gabriel Enache

1 thought on “3 lecții importante pentru o viață plină de sens

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *