De ce să fii bărbat necesită atât de multe măști?

Cum definim un bărbat?

Ce înseamnă masculinitatea pentru tine?

Cât de mult ne creștem băieții cu un sens deformat a ceea ce înseamnă să fii bărbat?

Cum definești masculinitatea toxică?

Dar pe cea sănătoasă?

Documentarul The mask you live in ne vorbește despre presiunea pe care o exercită cultura noastră masculină asupra bărbaților și băieților, de a fi ceva ce nu sunt, de a-și inhiba sau ignora emoțiile sau de a lupta împotriva lor pentru a nu le lăsa să iasă la suprafață.  

Filmul începe cu un colaj de voci audio masculine care spun cu fermitate lucruri precum „nu mai plânge”, “ești prea sensibil”, “nu plânge”, “capul sus”, “nu lăsa femeile sa-ți ruineze viața”, “fă sex cu cât mai multe femei, fii bărbat!

Este genul de documentar care nu se adresează doar culturii americane, ci ridică întrebări serioase cu privire la modul în care și societatea noastră definește masculinitatea și despre felul în care îi învață pe băieți să se comporte.

Filmul prezintă discuții purtate de diverși cercetători, psihologi, asistenți sociali și educatori cu privire la modul în care masculinitatea a ajuns să fie definită de pornografie, de dominația sexuală, succesul financiar, forța fizică, violență, și sport.  

The mask you live in nu aduce idei revelatoare despre bărbăție și masculinitate.

În mine însă, a stârnit multe amintiri, imagini și comportamente care m-au dus cu gândul la măștile pe care le-am experimentat eu însumi.

Despre măștile pe care le-am purtat și încă le mai port ca bărbat.

Măștile masculinității.

Am aflat despre acest documentar din cartea lui Lewis Howes – Măștile masculinității.

O carte în care autorul vorbește despre cum bărbații se nasc într-o lume care proiectează tot mai multe așteptări asupra felului în care ar trebui să se comporte, devenind devin tot mai confuzi cu privire la rolurile lor în societate.

Când erați mici, poate că v-a fost teamă de câini sau de apa adâncă atunci când ați învățat să înotați pentru prima dată.

Poate că v-a fost teamă de fete, sau vă simțeați intimidați și respinși.  

Poate că v-a fost teamă chiar de băieții de vârsta voastră sau de cei mai în vârstă.

Și poate că, pentru mulți dintre noi, cel mai mult ne-am temut de proprii tați.

Lewis vorbește în cartea sa despre cele 9 măști ale masculinității, pe care le purtăm fiecare dintre noi într-o formă sau alta.

Masca Stoicului.

Masca Atletului.

Masca Materialistului.

Masca Seducătorului.

Masca Agresivului.

Masca Bufonului.

Masca Invincibilului.

Masca Atotcunoscătorului.

Masca Masculului Alfa.

Modul în care Lewis abordează aceste măști pe care le purtăm în calitate de bărbați a provocat în mine o reflecție profundă asupra propriei vieți și asupra rădăcinilor unor decizii și comportamente din trecut.

Mi-a pus pe tavă aproape toate motivele pentru modul în care am răspuns în fața unor evenimente majore din viața mea și care mi-au modelat copilăria.

Bărbații adevărați nu plâng.

Capul sus!

Femeile simt, bărbații nu. Să simți, este un semn de slăbiciune.

Sub masca Atletului se ascunde masca fricii de eșec și dezamăgire.

Sub masca Stoicului și a Agresivului se ascunde masca temerii de vulnerabilitate.

Sub masca Bufonului se ascunde masca tristeții, a singurătății și a relațiilor lipsite de conținut afectiv.

Sub masca Seducătorului se ascunde masca temerii de implicare emoțională și atașament.

Sub masca tuturor este o mască.

Poate că, într-o zi, conștientizând mai bine aceste măști, îi vom ajuta pe fii noștri să își exprime acele sentimente cu care noi am eșuat. Sau poate, pe care nu am reușit să le înțelegem întru totul.

În poezia sa numită „Cosmologie orizontală”, poetul Christopher Gilbert scria așa:

„Fața mea este o mască. Pe care toată lumea o poartă.

 Atunci când o scot, există o altă față.”

Prin aceste rânduri, mi se pare că Gilbert a reușit să sublinieze perfect adevărata complexitate a măștilor pe care le purtăm.

Există mai mult de 40 de mușchi pe fața umană care ne ajută să ne exprimăm autentic sau să ascundem deopotrivă adevăratele noastre sentimente și nevoi.

Sub fiecare mască, există o altă mască.

Sub fiecare față, există o altă față.

Noi toți avem pietre de moară care ne trag înapoi, împiedicându-ne să fim cei care am fost meniți și îndepărtându-ne de cel mai puternic și mai autentic sine al nostru. Chiar cred că este posibil ca bărbații să evolueze într-un arhetip al epocii moderne, care să-i ajute să fie mai puternici în afaceri, să se exprime mai curajos în relații, să-și găsească pacea interioară și fericirea în viață și, mai ales, să devină figuri demne de admirația femeilor și a bărbaților din jurLewis Howes.

Author: Gabriel Enache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *