De ce nu ne vedem mereu nasul?

Nasul este o parte a corpului care se regăsește în permanență în câmpul nostru vizual. Ne uităm la el tot timpul, mai puțin când dormim.

De exemplu, când mergeți pe stradă, nu acordați prea mare atenție nasului sau ochelarilor. Creierul nu consideră aceste informații utile și sunt foarte multe lucruri în legătură cu corpul nostru cărora nu le acordăm în mod special atenție. Putem lua ca exemplu senzația hainelor care ni se freacă de corp atunci când mergem. Creierul nostru filtrează informațiile senzoriale de care nu avem nevoie. Această capacitate se numește „atenție selectivă inconștientă”.

În ciuda miturilor existente, creierul nu este foarte multitasking. Atenția noastră se poate concentra eficient doar pe o singură sarcină simultan, iar memoria noastră pe termen scurt poate conține doar 5 – 7 lucruri în același timp.

Percepția noastră este bombardată cu nenumărate informații senzoriale în fiecare clipă, iar creierul nostru este nevoit să aranjeze și să integreze eficient toate aceste informații în fiecare moment. El trebuie să filtreze ce este util și ce nu avem neapărat nevoie, cu scopul de a ne oferi o viziune cât mai corectă asupra mediului în care trăim.

La urma urmei, este vorba de eficiență.

Creierul adoră scurtăturile. Este o mașinărie eficientă de calcul și mare parte din activitatea sa este concentrată pe a obține maximul de rezultate cu minimul de investiție. Deși reprezintă doar 2% din masa corporală, consumă nu mai puțin de 20% din energia corpului.

Cum nasul se află permanent în câmpul nostru vizual, privitul acestuia nu ne aduce foarte multe beneficii iar creierul alege să îl ignore.

Acum, asta nu înseamnă că nu îți poți vedea lungul nasului, la propriu, sau la figurat… De fapt, îl puteți vedea chiar acum. Închideți un ochi, apoi pe celălalt și observați cum imaginea nasului apare pe partea cu care îl priviți. Dar atunci când veți deschide ochii, acesta va dispărea din nou din câmpul vostru vizual. Neuromagie

Author: Gabriel Enache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *