Există o concepție comună și cât se poate de greșită conform căreia oamenii folosesc doar 10% din creierul lor, iar celelalte 90 de procente conțin un potențial magic, care nu a fost niciodată exploatat.
În anii 1890 William James, tatăl psihologiei americane, spunea: “Majoritatea dintre noi nu ne atingem întregul potențial mental.”
James a lansat această afirmație ca pe o provocare menită să ne facă să ne folosim creierul mai mult. Însă, din păcate, această neînțelegere a rămas valabilă și în zilele noastre.
În realitate, oamenii obișnuiți folosesc zilnic 100% din creier și nu există, într-un creier uman sănătos și normal, zone rămase neaccesate.
În ziua de azi, datorită metodologiilor moderne de investigație ale neuroștiinței moleculare și neuroimagisticii funcționale, oamenii de știință pot dovedi cu ușurință că există activitate în toate zonele creierului, chiar și în acele zone care anterior se credeau ca ar fi inactive.
Nici cele mai pasive zone nu sunt de fapt “inactive”.
De-a lungul unei zile medii, oamenii folosesc cea mai mare parte din creier, în același fel cum ne folosim mușchii.
Anumite părți ale creierului pot fi mai puțin active și unele sarcini pot necesita doar anumite zone ale acestuia pentru a fi efectuate. Dar nicio parte a creierului nu va rămâne neutilizată.
Mai mult, dacă o proporție mare de celule cerebrale nu au fost activate niciodată, ele sunt de prisos și evoluția ar fi trebuit să le elimine de mult.
Creierul utilizează în permanență o proporție optimă de celule pe care le poate activa în același timp.
Așadar, pentru eficiență maximă, doar între 1% și 16% din celulele cerebrale ar trebui să fie active la un moment dat. Aceasta este limita energetică pe care trebuie să o acceptăm pentru a putea fi conștienți.
Nevoia de a ne conserva resursele e motivul pentru care majoritatea operațiilor executate de creier trebuie să aibă loc în afara conștiinței.
De aceea ideea de multitasking este inutilă.
Pur și simplu nu avem suficientă energie pentru a face două lucruri deodată.
Când încercăm asta, fiecare activitate va fi făcută mai slab decât atunci când ne dedicăm atenția în totalitate către una singură.
Acest lucru nu înseamnă însă că mintea umană nu are un potențial imens.
Rețelele noastre neuronale au un potențial neexploatat aproape nelimitat. Însă aceasta este o problemă care ține mai degrabă de neuroplasticitate și nu de spațiul neutilizat al creierului.
Creierul, ca toate organismele, nu funcționează mereu la turație maximă dacă nu este nevoie. El își păstrează resursele pentru atunci când va fi nevoie de ele.
Acestea fiind spuse, ideea că „folosim doar 10% din creierul nostru” rămâne cât se poate de eronată.
Cum este posibil să țin minte de când m-am născut și până în prezent și ce am vz prima data