Expunerea la poluare a copiilor de un an dăunează dezvoltării creierului

Un nou studiu sugerează că, expunerea timpurie a copilului la poluarea aerului din trafic (Traffic Air Pollution) este asociată cu modificări structurale ale creierului la vârsta de 12 ani.

Într-un studiu recent, realizat de Centrul Medical pentru Copii din Cincinnati, s-a descoperit că, cei care au fost expuși la naștere unor niveluri mai mari de TRAP (Traffic Air Pollution), au înregistrat scăderi mai drastice ale volumului de materie cenușie și grosimii corticale la vârsta de 12 ani, în comparație cu copiii care au suferit niveluri mai mici de expunere.

Rezultatele acestui studiu sugerează că locul în care trăiești și aerul pe care îl respiri poate afecta modul în care se dezvoltă creierul tău”, spune Travis Beckwith, doctor neurolog și unul dintre principalii autori al studiului.

“În timp ce procentul pierderii este unul mult mai mic decât în cazul celorlalte afecțiunilor degenerative, poate fi totuși suficient pentru a influența dezvoltarea diferitelor procese fizice și mentale ale copilului.”

Materia cenușie include regiuni ale creierului implicate în controlul motor și în percepția senzorială, cum ar fi auzul și văzul iar grosimea corticală reflectă adâncimea exterioară a acestei materii cenușii.

Studiul a constatat că anumite regiuni din lobii frontali, parietali și cerebel au fost afectate înregistrând scăderi de 3-4 procente în comparație cu cei care nu au fost expuși poluării din trafic.

Sursa foto: Centrul Medical al Spitalului pentru Copii Cincinnati

Aceste imagini ale creierului cu copii de 12 ani arată regiuni ale creierului în roșu, portocaliu și galben care sunt cele mai afectate de poluarea aerului legată de trafic (TRAP).

Aceste regiuni denotă o reducere a grosimii corticale legată de carbonul elementar atribuit poluării traficului. Dintre aceste imagini, cu cât culoarea este mai închisă, cu atât efectul este mai puternic.

„Dacă expunerea timpurie la TRAP dăunează ireversibil dezvoltării creierului, toate aceste consecințe structurale vor persista indiferent de momentul reexaminării acestuia”, spune Dr. Beckwith.

Cercetătorii studiului, pe care îl puteți răsfoi accesând link-ul de mai jos, au utilizat Imagistica prin Rezonanță Magnetică (RMN) pentru a obține imagini cerebrale de la 147 de copii cu vârsta de 12 ani.

Copiii au fost recrutați înainte de vârsta de șase luni de către experți ai Institutului pentru Studiul Alergiilor și al Poluării Aerului din Cincinnati (CCAAPS), pentru a examina expunerea timpurie la TRAP și impactul acestei expuneri asupra stării lor de sănătate.

Voluntarii din CCAAPS au trăit în zone care au înregistrat valori ridicate și mai puțin ridicate de TRAP în primul an de viață.

Cercetătorii au estimat expunerea folosind o rețea de măsurare a valorii poluării aerului formată din 27 de dispozitive plasate în zona Cincinnati, iar prelevarea de probe a fost realizată simultan, timp de 24 de ore pe parcursul a 7 zile, în mai multe perioade diferite.

Copiii participanți și îngrijitorii acestora au efectuat vizite clinice la vârsta de 1, 2, 3, 4, 7 și 12 ani.

La fel ca studiile anterioare, acest studiu ne sugerează că expunerea la poluarea din trafic contribuie la boli neurogenerative și afecțiuni de neurodezvoltare, având capacitatea să schimbe structura creierului uman încă la începuturile vieții.

https://www.cincinnatichildrens.org/news/release/2020/air-pollution

Author: Gabriel Enache

1 thought on “Expunerea la poluare a copiilor de un an dăunează dezvoltării creierului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *