Stresul poate duce la dependență de social media

Stresul poate avea un impact asupra modului în care folosim site-urile de socializare precum Facebook, Instagram, Twitter sau Tik-Tok.

Cei care se folosesc rețelele de socializare pentru a căuta sprijin social în perioadele de stres, sunt mai susceptibili în a dezvolta tulburări de dependență față de aceste site-uri.

Prietenii de pe social media, cum ar fi Facebook, pot fi o sursă excelentă de confort în perioadele de stres.

Cu toate acestea, în cazul în care nu caută și ajutor „offline”, aceștia sunt expuși riscului de a dezvolta o dependență patologică de site-ul de socializare – luând naștere așa-numita dependență de social media.

Acesta este rezultatul unui studiu realizat de o echipă a Centrului de Cercetare și Tratament pentru Sănătatea Mintală de la Ruhr-Universität Bochum (RUB), condusă de Dr. Julia Brailovskaia.

Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat rezultatele dintr-un sondaj online care a fost făcut pe un eșantion de 309 de utilizatori de Facebook cu vârste cuprinse între 18 și 56 de ani.

Intrebările cercetătorilor au vizat stabilirea nivelului de stres, precum și determinarea sprijinului social pe care participanții l-au primit offline și online.

În plus, utilizatorii au fost întrebați cât de mult timp petrec zilnic pe rețelele de socializare și cum se simt atunci când nu pot fi online.

Cu cât este mai mare stresul, cu atât crește mai mult angajamentul pe aceste rețele.

„Descoperirile noastre au arătat că există o relație pozitivă între severitatea stresului zilnic, intensitatea angajamentului pe social media și tendința de a dezvolta o dependență patologică față de aceste rețele.”, concluzionează Julia Brailovskaia. „Pe de altă parte, acest efect este redus dacă utilizatorii primesc sprijin din partea familiei și prietenilor în viața reală, persoanele care nu beneficiază de un astfel de suport, fiind cel mai expuse riscului de a dezvolta o dependență de Facebook.”

Simptomele de dependență constă în faptul că utilizatorii petrec din ce în ce mai mult timp pe aceste rețele și se simt neliniștiți atunci când nu pot fi online.

Acest comportament patologic, afectează la rândul său viața offline și poate să-i prindă într-un cerc vicios.

Surse:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178119305888?via%3Dihub

Author: Gabriel Enache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *