Deși au trecut mai bine de patru săptămâni de la debutul virusului în țara noastră, România a depășit numărul de 900 de cazuri și, din spusele specialiștilor, suntem departe de un vârf.
Această perioadă de incertitudine a făcut să fie din ce în ce mai greu pentru oameni să se mențină stabili și optimiști.
Distanțarea socială, măsurile de autoizolare, închiderea școlilor, șomajul tehnic și munca de acasă au sporit numărul de stresori cu care trebuie să avem de-a face.
Iar pentru cei cu probleme de sănătate mintală preexistente, această perioadă poate fi cu atât mai destabilizatoare cu cât unele persoane aflate în tratament și terapie își găsiseră deja un echilibru, o vindecare sau o stagnare a simptomelor înainte de criză.
Pentru cei care lucrați de acasă, încercați să respectați un program sau niște ore la care să lucrați în mod obișnuit.
Stabiliți în jurul cărei ore începeți și când terminați munca în fiecare zi. De asemenea, încercați să vă reglați somnul, culcați-vă și treziți-vă la niște ore prestabilite.
Stabiliți-vă limite. Dacă aveți posibilitatea, împărțiți-vă sarcinile cu cei din casă astfel încât să nu fiți distrași de copii sau de cei din jur.
Aveți nevoie de un spațiu, de un mic colțișor al casei, care să fie doar al vostru. Încercați să vă creați un spațiu de lucru în casă, care să fie separat de spațiile pentru relaxare (adică unde dormiți sau vă uitați la TV). Este foarte importantă această diferență psihologică, între locul în care lucrați și cel unde dormiți sau vă relaxați.
Și nu în ultimul rând, faceți-vă timp să vă conectați și să socializați cu colegii, cu prietenii și cu familia prin diversele canale de comunicare online. Izolarea nu înseamnă singurătate.
Deși poate fi greu să nu verificăm știrile în toată această incertitudine, este bine să limităm pe cât posibil expunerea excesivă la știri.
Pentru multe persoane, verificarea constantă a știrilor poate duce la creșterea stresului și, uneori, chiar și la atacuri prelungite de panică, intrând, fără să-și dea seama, într-un cerc vicios al anxietății.
Nu zic să nu ne informăm. Ci mai degrabă să alegem surse mai sigure și mai imparțiale de știri, precum Departamentul pentru Situații de Urgență (http://www.dsu.mai.gov.ro/) sau Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (https://www.cnscbt.ro/).
Pot alege la ce informații să mă expun!
Cum facem față anxietății și depresiei apărute ca urmare a autoizolării?
Primul și cel mai important pas este să recunoaștem incertitudinea și anxietatea care pot apărea în mintea noastră. Să nu lăsăm să ne afecteze din interior.
Odată scoase la suprafață, putem învăța cum să trăim cu ele, fără să ne mai deranjeze atât de mult.
Un stil de viață sănătos și exercițiile fizice (chiar dacă sunt în casă) vă pot ajuta să vă mențineți pe linia de plutire.
Încercați să vă mențineți corpul activ. Puteți alege să faceți yoga sau o sesiune de antrenamente online.
Dormiți suficient, mâncați sănătos și faceți mișcare. Obiceiurile alimentare sănătoase și exercițiile fizice sunt cele mai vitale pentru o sănătate optimă.
Consilierea psihologică vă poate fi de ajutor.
Deși cabinetele de psihologie s-au închis, majoritatea psihoterapeuților s-au mutat în mediul online. Așa că, puteți oricând opta pentru o ședință la telefon sau prin intermediu Zoom, Skype, Whatsapp sau Facebook Video.
Pentru cei cu posibilități financiare reduse, aceștia vor putea beneficia de servicii de consiliere și psihoterapie gratuite la telefon sau online, cu ajutorul unor centre care au recrutat psihologi voluntari special pentru acest scop.
IRPI – Institutul Român de Psihoterapie Integrativă – a deschis un serviciu de sprijin pentru cei aflați în izolare și unul adresat medicilor.
Oricine are nevoie de consiliere gratuită pe toată această perioadă de criză pot accesa cu încredere cele două link-uri de mai jos.
Link pentru persoanele aflate în izolare și carantină:
Link pentru personalul medical:
De exemplu, DepreHUB a deschis o linie telefonică anti-anxietate. Potrivit unui comunicat de presă, 0374.456.420 este numărul Helpline anti-anxietate gratuit, deschis 24/7 și poate fi apelat de către persoanele care se confruntă cu anxietate și atacuri de panică.
Și Autism Voice a lansat, începând de miercuri, 18 martie, un program de utilitate publică, pentru familiile care au copii cu autism din țară – Autism Voice Line.
Prin acest program, care se va desfășura online prin Skype, părinții care au copii cu tulburări din spectrul autist sau comportamentale pot beneficia de consiliere psihologică în această perioadă de izolare impusă de prezența virusului COVID – 19.
Numărul de Skype la care vor răspunde specialiștii Autism Voice de luni până vineri de la orele 9:00 la 13:00 este: https://join.skype.com/invite/eev92cZOKI27.
De asemenea, și Universitatea Spiru Haret a lansat cu ajutorul departamentului de psihologie al facultății un apel similar prin care pune la dispoziție un număr impresionant de psihologi care vor oferi “consiliere psihologică voluntară pentru cei care se află în carantină sau izolare”.
Ședințele de consiliere vor avea loc la distanță, prin mijloacele tehnice disponibile pacienților aflați în carantină sau auto-izolare (telefon, aplicații de video-call etc.).”
“Pentru cei interesați, mai multe detalii pot fi aflate printr-un mesaj privat pe paginile noastre de Facebook:
https://www.facebook.com/Universitatea.Spiru.Haret/;
https://www.facebook.com/studentipsiho/;
sau pe adresele de email:
pr@spiruharet.ro;
secretariat_pseb@spiruharet.ro.”
Sunt sigur vor mai apărea și alte organizații și grupuri de suport care vor oferi consiliere psihologică în acest sens. Despre toate acestea, voi încerca să revin cu informații în viitorul apropiat.
Practicați meditația.
Numeroase cercetări din domeniul neuroștiințelor au demonstrat că meditația este o modalitate excelentă pentru eliberarea tensiunilor fizice și psihice din noi.
Respiră conștient, stai în tăcere, observă-ți gândurile liber, fără să le judeci, într-un mod detașat și liniștit.
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu meditația, am încărcat o tehnică de meditație ghidată pe corp pe care o puteți experimenta accesând link-ul de mai jos:
Acest exercițiu se poate realiza în orice moment al zilei, cu căști sau fără căști, individual sau în grup, pe saltele yoga, pe canapea sau pe scaun. Important este să vă aflați într-o poziție confortabilă, cu spatele drept și relaxat și să vă acordați 12 minute prețioase, bucurându-vă de liniște și de voi.
Voi reveni pe viitor și cu alte exerciții de meditație, pe care le veți putea regăsi accesând rubrica Podcast a acestui site.
În încheiere, aș vrea să profit de toată atenția acordată și să vă mulțumesc pentru că m-ați urmărit până la capăt.
De asemenea, nu uitați să dați mai departe acest articol în speranța că toate informațiile de mai sus vor putea fi folosite de cât mai mulți oameni.
Limitați pe cât posibil ieșirile din casă, aveți grijă unii de alții și încercați să oferiți, în fiecare zi, un zâmbet și o faptă bună celor aflați la nevoie pe tot parcursul acestei crize și nu numai.
Pentru că, la fel cum zicea și Papa Francisc, “micile fapte de bunătate, nu vorbele mărețe, arată cel mai bine dragostea lui Dumnezeu”.
1 thought on “Cum facem față autoizolării în pandemie?”