Global Drug Survey (GDS) este o organizație de cercetare independentă cu sediul în Londra, alcătuită dintr-o rețea de experți internaționali în domeniul drogurilor, sănătății, criminologiei și politicilor publice, având misiunea de a contribui la creșterea siguranței consumului de droguri indiferent de statutul legal al acestora.
Ultimul sondaj al GDS din 2017, care acoperă sute de mii de oameni din întreaga lume, a încercat să claseze drogurile recreaționale de la cele mai sigure la cele mai periculoase, în funcție de numărul de internări în spital la care conduce consumul acestora.
Astfel, “ciupercile magice” au înregistrat cel mai mic procent de vizite la camera de gardă urmate, pe locul al doilea, de canabis, în timp ce cocaina si LSD-ul ocupă al treilea loc al clasamentului
La celălalt capăt al graficului, metamfetamina, etnobotanicele și alcoolul au înregistrat cel mai mare risc de a ajunge la camera de gardă, poziționând MDMA (ecstasy) și amfetaminele în mijlocul acestui clasament.
Studiul a luat în considerare răspunsurile a 115.523 de oameni din mai mult de 50 de țări.
Dintre cei aproape 10.000 de participanți care au declarat că au încercat ciuperci halucinogene în ultimul an, doar de 0,2% dintre aceștia au simțit nevoia unui “pelerinaj” la camera de gardă.
Acesta a fost cel mai mic procent înregistrat vreodată într-un studiu de o asemenea amploare, dar cercetătorii ne atrag atenția că niciun consum de droguri nu este în întregime inofensiv, existând o mulțime de alte riscuri asociate, mai ales prin combinarea acestora cu alte substanțe ale căror efecte nu ne dau sentimentul unui rău imediat.
Ce ne interesează din tot acest studiu?
Păi, în primul rând „combinarea ciupercilor cu alcoolul și utilizarea acestora pentru prima dată ori în necunoștință de cauză, poate face mult rău”, a declarat Adam Winstock, fondatorul GDS si psihiatru specializat în dependențe.
Potrivit lui Winstock, rănirea accidentală, panica, confuzia de scurtă durată, dezorientarea și temerile de a-și pierde controlul sunt cele mai frecvente motive pentru care utilizatorii de “ciupercuțe” aleg sa se prezinte la spital.
“De fapt, riscul cel mai mare al consumului de ciuperci constă în alegerea tipului greșit și posibilitatea de a fi otrăvit”, a adăugat Winstock spunând că, dacă tot vrei să pleci într-o călătorie magică ar trebui alegi un loc sigur, cu oameni în care să ai încredere iar ciupercile pe care urmează să le folosești să nu fie toxice.
Chart-ul GDS arată cam așa:
Ciuperci: 0,2%
Cannabis: 0,6%
LSD: 1,0%
Cocaină: 1,0%
Amfetamină: 1,1%
MDMA: 1,2%
Alcool: 1,3%
Cannabis sintetic: 3,2%
Metamfetamină: 4,8%
În cele mai multe cazuri, femeile s-au dovedit a fi expuse unui risc mai mare.
Începând cu anul 1999, GDS urmărește să elimine din riscurile adiacente ale consumului de droguri, indiferent de implicațiile legale ale acestuia, prin activități de informare a consumatorilor de droguri, a personalului medical precum și a celor care legiferează aceste substanțe, cu privire la efectele potențiale ale consumului acestora.
GDS ne mai avertizează că, „dacă avem de gând să consumăm unul dintre aceste droguri, este vital să știm la ce ne expunem dat fiind faptul că nicio astfel de substanță nu vine la pachet cu un prospect ori cu instrucțiuni de utilizare, lucru valabil chiar și pentru drogurile al căror consum este considerat a fi relativ sigur”.
“A fi informat include în primul rând cunoașterea duratei efectelor acestor substanțe. LSD poate afecta organismul timp de până la 12 ore, în timp ce efectele canabisului pot dura doar câteva ore.”
Autorii din spatele studiului nu îndeamnă la folosirea drogurilor ilegale, ci speră să reducă numărul celor care au nevoie de spitalizare și să sporească gradul de conștientizare al posibilelor pericole la care se expun prin consumul fiecărui tip de substanță.
„Oamenii nu tind să abuzeze de drogurile psihedelice, nu devin dependenți de acestea iar consumul acestora nu afectează tot organismul din cap până-n picioare. În plus, mulți consumatori de psihedelice apreciază impactul acestora asupra vieții ca fiind profund si pozitiv”, a declarat Winstock.
„Deci, este foarte important să știți cum să le folosiți”.
Pentru mai multe informații, puteți citi un rezumat al rapoartelor GDS accesând link-urile de mai jos: