Sărăcia nu este doar o problemă globală.
Este o problemă socială și individuală, care ne privește pe fiecare dintre noi.
Pentru că, indiferent dacă trăim sau nu în sărăcie, suntem responsabili pentru a lucra împotriva ei.
Umanitatea nu-și va atinge niciodată adevăratul său potențial atâta timp cât milioane de oameni se luptă zilnic pentru a supraviețui sărăciei și nedreptății sociale.
Sărăcia este creată de om și de aceea depinde de noi să găsim soluția pentru eradicarea acesteia. Pe măsură ce devenim tot mai conectați, problemele globale devin probleme individuale, deoarece problemele noastre individuale generează problemele globale.
Din fericire, rata globală a sărăciei extreme a fost redusă la mai mult de jumătate comparativ cu începutul anilor ’90. Cu toate acestea, avem în continuare multe lucruri de făcut pentru eliminarea sărăciei în toate formele sale, de peste tot.
În prezent, 836 de milioane de persoane, sau aproximativ una din opt persoane din întreaga lume trăiesc în continuare în condiții de sărăcie extremă.

Populația lor este concentrată în cele mai fragile zone din punct de vedere economic ale globului. Vorbim de zone marcate de condiții climatice extreme și tulburări politice severe.
În tot acest timp, populațiile și țările bogate înregistrează o creștere economică masivă și o îmbogățire cu o viteză incredibilă, aproape de neoprit.
Decalajul dintre bogați și săraci a devenit mai evident ca niciodată.
Doar dacă luăm în considerare faptul că trei dintre cei mai bogați indivizi ai lumii au active ce valorează mai mult decât 10% din populația cea mai săracă la nivel global.

Și totuși, unele calcule prevăd că sărăcia globală ar putea fi eliminată dacă cele mai bogate națiuni ale lumii ar investi doar 1% din averea lor totală.
Dezechilibrul este clar.
Iar acordarea de ajutor celor mai sărace societăți nu este doar utilă, ci și necesară.
Cu toate acestea, banii nu vor rezolva decât o parte din probleme.
Ajutorul oficial, investițiile străine directe, donațiile și alte forme de asistență economică trebuie să vină cu responsabilitatea noastră morală, colectivă, de a asigura eliminarea sărăciei pe termen lung.
În urma unui studiu întreprins de echipa sa de economiști, profesorul William Easterly de la Universitatea New York a ajuns la concluzia că ajutorul extern este departe de a genera prosperitate sustenabilă, pe termen lung.
În urma analizei aplicării formelor respective de finanțare externă, s-a descoperit că acestea abia dacă au reușit să atingă un succes pe termen scurt. Iar asta la un preț destul de ridicat, deoarece impactul asupra economiei națiunilor beneficiare a fost unul destul de destabilizant.
În unele cazuri, aceste finanțări nu au făcut altceva decât să slăbească instituțiile țărilor respective contribuind masiv la creșterea corupției din cadrul guvernelor acestora.

Așadar, când vine vorba despre eradicarea sărăciei globale, dezbaterea trebuie să meargă puțin mai departe de conceptul de ajutor extern, dincolo de a da sau de a primi.
Deoarece, pentru ca schimbările să fie eficiente și de durată, ar trebui să ne gândim dincolo de resursele materiale ale unei țări.
Trebuie să ținem cont de nevoile reale ale civilizației respective, cu scopul de o ajuta să-și croiască propriul drum prin dezvoltare.
Un studiu recent, realizat de experți ai Centrului pentru Studiul Standardelor de Viață (Center for the Study of Living Standards) a constatat că în țările în curs de dezvoltare, creșterea productivității joacă un rol substanțial în reducerea sărăciei, mult mai important decât indicatorul de creștere economică.
Prin urmare, este esențial să îi ajutăm pe cetățeni să își atingă adevăratul potențial și să devină agenți ai schimbării în societatea în care trăiesc.

Productivitatea este necesară în fiecare națiune și pentru fiecare individ.
Când primim ajutor, nu ne putem limita doar la a cheltui acel ajutor. Putem reinvesti ajutorul primit în noi și în societate, cu scopul de a crea o valoare nouă locului și culturii în care trăim.
Cu toții putem juca un rol important în acest proces, indiferent dacă facem parte dintre cei care oferă sau cei care primesc.
În calitate de donatori, putem lucra la responsabilizarea beneficiarilor și, în calitate de beneficiari, putem lucra la dezvoltarea valorilor și a responsabilității noastre.
Pe 18 ianuarie 2017, Fundația IBREA a organizat o conferință de presă pe această temă.
Ideea dezbaterii a fost implicarea acestei fundații în oferirea de educație holistică bazată pe studiile asupra creierului uman
La acea vreme, IBREA își propunea să sensibilizeze indivizii și comunitățile din întreaga lume în legătură cu valorile și demnitatea umană și despre nevoia profundă de soluționare a problemelor lumii, inclusiv eradicarea sărăciei.

Referindu-se la cele mai recente descoperiri științifice ale creierului uman – cum ar fi tendința înnăscută a creierului nostru spre empatie sau capacitatea de anduranță, perseverență și creativitate a acestui organ miraculos – IBREA și-a propus să ajute indivizii să înțeleagă că rețelele cerebrale și funcționarea creierului sunt construite în mod natural pentru a crea prosperitate și egalitate.
Tot ce trebuie să facem este să ne luăm puțin mintea de la noi și să încercăm să oferim mai mult și să fim mai mult cu scopul de a ne atinge adevăratul potențial.
Aceasta este puterea unică a minții umane.
O putere care trebuie exploatată cu fiecare ocazie pentru a ne construi o lume și un viitor mai bun.
Chiar dacă resursele sunt puține, atunci când indivizii lucrează la adevărata lor capacitate interioară, ținând cont de planetă, de nevoile lor reale și de ale celor din jur, doar atunci vor putea găsi cea mai eficientă modalitate de a acționa individual, global și productiv.
Deși suntem departe de rezolvarea tuturor provocărilor globale, cum ar fi conflictele regionale, schimbările climatice, pandemia de COVID sau poate o nouă recesiune economică mondială, eradicarea sărăciei începe cu fiecare dintre noi și cu propriile noastre alegeri.

Începeți cu omul din fața voastră, reflectat în oglindă.
Așadar, vă invit să reflectați, să iubiți, să oferiți, să primiți, să cheltuiți mai cu atenție și după adevăratele nevoi și să creați bogăție în viața voastră și în a celor din jur.
Surse ale cercetării fundației IBREA:
2 thoughts on “Cum putem elimina prăpastia inegalității și sărăciei globale?”