Oamenii din spatele diagnosticului: Darurile tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD)

Cine nu are probleme cu atenția în ziua de azi?

Sărim de la Gmail la Facebook, apoi la Instagram, absorbiți în avalanșa de notificări, story-uri, muzică, sau ultimele știri legate de pandemie, urmând să ne întoarcem, aproape automat, înapoi la ceea ce trebuia, de fapt, să facem.

Lumea noastră minunată numai prezentă să nu fie!

Suntem distrași în permanență de grijile de acasă, pentru copiii și părinții noștri, de germenii care plutesc în aer în ultima vreme, de terorism, de criza economică mondială, de poluare, de alegerile electorale, politică și bani.

Însă, indiferent de cât de afectați ne-am simți și cât de epuizantă ar părea toată această avalanșă de stimuli, există oameni care duc lupte mult mai grele în comparație cu majoritatea dintre noi.  

Pentru ei, concentrarea nu este doar grea, ci aproape imposibilă – cel puțin pe subiectele care nu sunt considerate în mod special atractive și interesante.

Nu este vorba despre faptul că au o tulburare de atenție cât, mai degrabă, o problemă de menținere a angajamentului.

Iar astăzi, vom vorbi despre persoanele diagnosticate cu ADHD.

Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) este o condiție medicală care afectează capacitatea unei persoane de concentrare, de reglare a atenției și de control al comportamentului.

În ciuda faptului că ADHD este, de obicei, o afecțiune diagnosticată cel mai des în perioada copilăriei, există suficiente cazuri care nu sunt diagnosticate nici până la vârsta adultă.

Cele trei caracteristici principale ale unei persoane cu ADHD sunt neatenția, hiperactivitatea și impulsivitatea.

Unele simptome asociate cu ADHD mai includ:

Sunt persoane extrem de nerăbdătoare;

Au dificultate în îndeplinirea sarcinilor în liniște;

Dificultate în a urma instrucțiuni;

Își pierd lucrurile frecvent;

De multe ori parcă nu sunt atenți;

Aparent, vorbesc non-stop.

Însă, dincolo de toate aceste simptome și dereglări comportamentale, în spatele diagnosticului de ADHD găsim, de cele mai mult ori, persoane carismatice, creative, spontane, grijulii și pline de energie.

De fapt, majoritatea persoanelor cu ADHD ajung să experimenteze niveluri de energie foarte mari.

Creierele lor se reglează mult mai ușor decât majoritatea și pot excela în subiectele pe care le consideră fascinante și atrăgătoare. Însă, lucrurile plictisitoare vor fi întotdeauna mult mai plictisitoare pentru o persoană cu ADHD și mult mai ușor de distras de stimulii mediului înconjurător.

Nu există un test definitiv pentru diagnosticul cu ADHD.

Majoritatea testelor sunt menite să fie mai degrabă informative decât definitive.

Cu toate acestea, furnizorii de servicii psihologice pot evalua copiii sau adulții în funcție de simptomele acestei afecțiuni.

ADHD este o boală extrem de gestionabilă.

Majoritatea tratamentelor se concentrează pe îmbunătățirea comportamentului și a capacității de concentrare a unei persoane.

Iar cele mai eficiente dintre acestea se bazează pe o combinație optimă între medicamente și psihoterapie.

Însă, atunci când sunt învățați tehnici adaptative care să-i ajute la gestionarea timpului și la întărirea abilităților de organizare și concentrare, cei cu ADHD devin capabili să atingă niveluri de funcționare foarte înalte.

Multe persoane cu ADHD și-au transformat provocările comportamentale ale acestei afecțiuni excelând în domenii precum dansul, pictura, muzica, televiziunea, actoria și chiar afaceri în urma cărora au devenit multimiliardari.

Exemple ale unor personalități importante, care au fost diagnosticate cu ADHD, îi includ pe:

Adam Levine

Channing Tatum

Glenn Beck

Justin Timberlake

Karina Smirnoff

Richard Branson

Salvador Dali

Whoopi Goldberg

Dr. Gabor Mate

Iar lista poate continua…

Care sunt punctele forte ale personalității cu ADHD?

Nu orice persoană cu ADHD are aceleași trăsături de personalitate, însă există anumite puncte forte care pot face ca această afecțiune să reprezinte un avantaj.

Exemple ale unor asemenea trăsături includ:

Energie: Unele persoane cu ADHD manifestă, aparent, cantități nesfârșite de energie, capabile să le canalizeze pentru a atinge succesul în diferite sporturi, în mediul academic sau la locul de muncă.

Spontaneitate: Cei cu ADHD au capacitatea de a-și transforma impulsivitatea în spontaneitate. Vorbim despre persoane carismatice, mai deschise și mai dispuse să experimenteze lucruri noi și să se elibereze de prejudecăți.

Iar asta le poate oferi succes în diferite domenii precum teatru, televiziune, coaching sau vorbitul în public.

Creativi și inventivi: Să trăiești cu ADHD îți poate oferi o perspectivă diferită asupra vieții cu ajutorul căreia vei fi mult mai în măsură să abordezi sarcinile și situațiile într-un mod creativ și constructiv.

Drept urmare, persoanele cu ADHD pot manifesta abilități artistice superioare, fiind gânditori inventivi, ale căror minți se pot distinge cu ușurință prin creativitate și originalitate.

Hiperfocalizare: Potrivit Universității Pepperdine din California, unele persoane cu ADHD pot deveni hiperfocalizate.

Acest lucru îi face să fie atât de concentrați asupra unei sarcini încât să uite total de mediul înconjurător, făcând abstracție de cei din jur.

Atunci când task-ul oferit va fi suficient de incitant si de atrăgător, o persoană cu ADHD va lucra intens la finalizarea acestuia, fără a-și întrerupe concentrarea.

Un diagnostic de ADHD nu trebuie să pună o persoană într-o lumină negativă.

Un studiu publicat în revista Child Neuropsychology a descoperit că grupurile formate din persoane diagnosticate cu ADHD au afișat niveluri mult mai mari de creativitate în îndeplinirea anumitor sarcini în comparație cu grupurile formate din persoane fără ADHD.

Cercetătorii au solicitat participanților să deseneze animale care trăiau pe o planetă diferită de planeta Pământ și să creeze o idee și o imagine pentru o jucărie nouă.

Aceste descoperiri, și multe altele, susțin ideea că persoanele cu ADHD manifestă anumite calități creative și inovatoare despre care, din păcate, se vorbește extrem de puțin.

Însă toate aceste avantaje nu înseamnă că persoanele cu ADHD ar trebui să-și întrerupă sau să refuze tratamentul.

Atunci când ești conștient de aspectele pozitive ale personalității tale, ți se oferă cu adevărat șansa de a fi văzut așa cum ești, dincolo de toate etichetările diagnosticului și ale simptomelor uneori tulburătoare, alteori transformatoare, care se regăsesc în spatele acestuia.

Sursele de cercetare cu privire la darurile din spatele diagnosticului de ADHD le puteți accesa cu ajutorul link-urilor de mai jos:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019188691000601X

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/S15327035EX1002_3

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00220973.2011.566589

https://link.springer.com/article/10.1023/A:1019812829706#page-1

https://www.researchgate.net/publication/313651647_Creativity_in_Children_with_Attention_Deficit_Hyperactivity_Disorder_ADHD

Author: Gabriel Enache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *