Cum au ajuns milenialii generația psihoterapiei?

Până nu demult, ideea bolii psihice a fost profund stigmatizată de către societate.

Stima de sine, un concept greu de trecut când vine vorba de vizita la psiholog, a fost în mare măsură eliminată de noua generație de pacienți care solicită din ce în ce mai des asistență psihologică. 

Și cum milenialii sunt prima noastră o generație care s-a dezvoltat în era tehnologiei și a social media, pentru ei faptul de fi mai deschiși și a împărtăși detalii private despre propria viață a devenit o practică destul de obișnuită.

Acesta ar putea fi unul dintre motivele principale pentru care sunt mai deschiși către psihoterapie în comparație cu generațiile anterioare.

Terapeuții pun acest succes pe seama rețelelor de socializare.

Deși au fost intens blamate și definite ca principalii contributori la suferința milenialilor, acestea au ajutat la normalizarea bolilor psihice și la eliminarea vulnerabilității stimei de sine. Mutarea discuțiilor în mediul online a dat naștere la diverse grupuri de suport în care oamenii au început să fie ascultați și să se simtă mai puțin singuri în lupta cu boala.

Un motiv pentru această schimbare îl reprezintă și destigmatizarea afecțiunilor psihice. Acest lucru a avut loc și datorită implicării din partea unor celebrități precum Demi Lovato, Lady Gaga, Dwayne (“Rock”) Johnson sau Brittney Spears care și-au făcut publice luptele grele date cu depresia. 

Este acest lucru un semn de progres?

Probabil că da.

La un anumit nivel, cred că generația actuală a devenit mult mai ancorată emoțional decât cea anterioară.

Oamenii sunt mult mai activi din punct de vedere social și mult mai sensibili la subiectele care ofensează, care contravin credințelor și idealurilor proprii.

Iar toate aceste lucruri pot contribui la creșterea necesității de a merge la psiholog, deoarece ei se pot simți neînțeleși sau pot percepe mediul înconjurător ca fiind în conflict cu propriile repere și valori.

Un studiu realizat în anul 2018 și publicat în Psychological Bulletin, la care au participat aproximativ 40.000 de studenți americani, canadieni și britanici, a constatat că milenialii se luptă cu perfecționismul în multe domenii ale vieții lor. Aceștia au tendința de a-și stabili așteptări mult prea înalte și nerealiste de la viață, ceea ce face ca durerea lor să fie și mai mare atunci când se prăbușesc și nu le pot îndeplini.

În încercarea de a-și găsi un echilibru, mulți tineri din ziua de azi văd terapia ca pe o nouă formă de dezvoltare personală, care îi ajută să trăiască o viață mai completă, mai plină de sens.

Cu toate acestea, există riscul ca ideea de psihoterapie să fie înțeleasă uneori greșit.

Prin vizita la un terapeut, unii oameni înțeleg că vor primi niște răspunsuri la problemele lor, însă puțini iau în seamă faptul că procedeul constă mai degrabă în a fi ajutați să-și descopere singuri aceste răspunsuri. 

„Înapoi” în viitor

Dezvoltarea tehnologiei ne-a ajutat din ce în ce mai mult să găsim soluțiile cele mai rapide și mai „eficiente” la problemele noastre.

Fenomenul de telemedicină dezvoltat tot mai mult ca urmare a pandemiei. Aplicații precum Talkspace și MyTherapist oferă deja terapie prin telefon, chat, video, și mesaje, făcând mult mai probabil ca tinerii să opteze pentru aceste variante superficiale în schimbul ajutorului semnificativ oferit de un terapeut pe termen lung.  

Însă, uneori schimbările de durată necesită timp.

Cu toate acestea, folosite corect, terapiile prin intermediul acestor aplicații pot aduce un ajutor limitat, dar totuși vital pentru persoanele care preferă mai degrabă să interacționeze prin intermediul unei aplicații decât să dea ochii cu un terapeut în cabinet.

Pentru început și până la stabilirea unei relații de încredere cu psihoterapia, aceste noi abordări au capacitatea limitată, dar utilă, de a umple unele goluri și de a mai elibera din suferință

În încheiere, mai țin să precizez faptul că terapia nu poate suplini în totalitate adevăratele nevoi ale vieții noastre și este bine ca, înainte de toate, să încercăm să ne implicăm într-o viată activă bazată din plin pe cât mai mulți prieteni, contact des cu natura, mâncare sănătoasă și sport.

Author: Gabriel Enache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *