Cum definim leadershipul la pompieri?

Rolul unui pompier este, probabil, să fie bun la toate

Pompierul trebuie să fie capabil să se îmbrace într-un minut, să arunce o scară și să se cațere pe ea la etaj, să întindă furtune, să caute victime în incendii ori sub dărâmături, să deblocheze uși și ferestre, să taie mașini și să descarcereze persoane, să efectueze manevre RCP, să imobilizeze fracturi și multe alte abilități.

Cu toate acestea, orice misiune are nevoie de un echipaj pentru a fi dusă la bun sfârșit, iar orice echipaj are nevoie de un lider. Altminteri nu ar mai fi un echipaj, ci doar niște oameni strânși laolaltă și care împărtășesc unele scopuri și valori comune.

Iar liderii pot fi și ei de mai multe feluri.

Unii sunt veterani cu multă vechime și experiență. Alții învață din mers și promovează mai rapid.

Alții termină diferite școli de unde ies cu atribuții de conducere la niște vârste mult prea fragede, urmând că capete maturitatea psihică și să se structureze pe parcurs.

Deși discuțiile despre avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de lideri și stiluri de conducere pot fi benefice și diverse, aș vrea să mă concentrez în acest articol pe conceptul de servant leadership, deoarece consider că acest stil de conducere poate fi unul dintre cele mai eficiente atunci când vine vorba de pompieri.

Mulți oameni confundă poziția de lider cu oportunitatea de a fi la conducere și de a-i pune pe ceilalți la treabă sau să le facă lor treaba.

Mai sunt și cei care obișnuiesc să spună că cei mai puternici lideri sunt aceia care stau și conduc din primele rânduri și sunt destul de sigur că există mulți șefi ai serviciilor de pompieri ce folosesc această abordare.

Se pune totuși întrebarea dacă, acei oameni care-i urmează o fac pentru că așa li s-a spus sau pentru că ei vor asta?

Iar aici este o mare diferență!

A fi un servant leader înseamnă să îi pui pe ceilalți înaintea ta.

Nu mai este vorba despre tine.

Este vorba despre toți ceilalți, mai puțin despre tine.

Un adevărat servant leader se concentrează în primul rând asupra membrilor echipajului, și mai apoi asupra propriilor nevoi.

Încurajând perspectivele celor din grup, oferindu-le sprijinul de care au nevoie pentru a-și realiza munca și obiectivele, implicându-i în procesul de decizie atunci când este cazul, veți contribui la crearea unui sentiment unic de comunitate în cadrul echipei dvs.

Iar acest lucru va duce la o implicare și mai mare, la și mai multă încredere și la relații mult mai puternice cu membrii echipajului și cu cei din jur.

Tradiția Corpului Marin al Armatei Statelor Unite, conform căreia ofițerii mănâncă ultimii la masă, este un adevărat exemplu de servant leadership. Iar acest lucru se întâmplă fără ca vreun ordin să fi fost dat în acest sens.

Pur și simplu așa procedează pușcașii marini. Iar la baza acestui comportament stă atitudinea Corpului Pușcașilor Marini față de leadership.

Liderii pușcașilor marini mănâncă la sfârșit pentru că adevăratul preț al leadershipului îl reprezintă disponibilitatea de a pune nevoile celorlalți mai presus de propriile nevoi. Motivul se bazează pe faptul că o unitate bine alimentată va fi mai puternică și va lupta mult mai bine. Iar pușcașii marini înțeleg respectul pe care îl are conducerea lor pentru rolul important pe care îl joacă.

Cei care îmbrățișează această atitudine de servant leadership sunt, în general, ultimii care mănâncă, ultimii care se odihnesc și primii care se ridică în picioare și care își conduc echipajul atunci când este timpul să meargă la treabă.

Acestea fiind spuse, v-ați gândit vreodată la ce fel de lider sunteți?

Sau ce fel de lider vreți să fiți?

Cât de mult simțiți că vă respectă și cât de mult vă urmează ordinele și direcția cei pe care ar trebui să-i conduceți?

Dacă nu, de ce nu fac asta?  

Poate că, motivul pentru care se întâmplă acest lucru este acela că, uneori cerem de la cei de lângă noi mai mult decât putem noi să fim?

Dacă nu sunteți încă un lider, dar aspirați la o astfel de funcție pe parcursul carierei dumneavoastră, gândiți-vă acum la ce fel de lider vreți să fiți.

Este foarte important să începeți să reflectați la lecțiile învățate de la toți liderii pe care i-ați observat de-a lungul carierei. Identificați liderii care sunt considerați eficienți și luați notițe despre asta. Vă va ajuta foarte mult pe viitor.

Acest model de servant leadership poate fi un mijloc extrem de eficient de conducere în serviciul de pompieri.

Incendiul se stinge în echipă. La fel cum, orice intervenție poate fi dusă la bun sfârșit numai în echipă.

Și pentru ca orice echipă să poată acționa eficient, în siguranță și în deplină armonie, este nevoie de un lider pe măsură.

Liderii sunt cei care se avântă primii spre necunoscut. Ei își lasă la o parte propriile interese pentru a ne proteja sau pentru a ne duce spre viitor.

Liderii ar sacrifica imediat ceea ce le aparține pentru a proteja ceea ce ne aparține. Și nu ar sacrifica ceea ce e al nostru pentru a salva ceea ce e al lor.

Dacă acțiunile tale îi inspiră pe alții să viseze mai mult, să învețe mai mult, să facă mai mult și să devină mai mult decât sunt, atunci se cheamă că ești un lider.

Author: Gabriel Enache

1 thought on “Cum definim leadershipul la pompieri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *