Relația terapeutică poate fi una dintre cele mai puternice, sănătoase, dinamice și sacre relații care se stabilește între două persoane.
Această relație poate transforma provocările unei vieți plină de pierderi, trădare, tristețe și nesiguranță, hrănind vindecarea, chiar și atunci când aceasta nu mai pare posibilă.
Însă, pentru ca această vindecare să aibă loc, atât terapeutul, cât și clientul, trebuie să fie prezenți fizic, mental, emoțional și chiar spiritual, acolo unde este cazul.
Terapia este, mai presus de toate, o întâlnire interconectată între sinele meu și sinele celuilalt, indiferent de poziția pe care o ocupăm în cabinet.
O interconectare profesională care are nevoie de funcționarea tuturor celor cinci simțuri pentru a ne permite atât mie, terapeutului, cât și clientului să explorăm viața și provocările sale, în momentul prezent.
Totuși, în ultimele două decenii, noțiunea despre ceea ce face o relație terapeutică adevărată a fost oarecum provocată, transformată și colorată de mutarea psihoterapiei din cabinetul fizic în mediul online.
O formă de terapie care separă fizic terapeutul și clientul, redirecționând transferul, contratransferul și privirea către un ecran.
Iar această metodă de vindecare începe să fie tot mai căutată, dat fiind contextul actual al pandemiei de COVID-19.
Însă, chiar dacă terapia prin internet contestă modelul terapeutic tradițional, cercetările arată că aceasta poate reprezenta un mijloc valoros de tratament pentru persoanele din întreaga lume care nu au suficient timp, bani sau posibilitatea de a călători cu scopul de a accesa forme mai fiabile de îngrijire a sănătății mintale.
Cum poate terapia online să ofere același tratament și aceleași beneficii pe care le oferă terapia din cabinet?
Cât este de capabilă, terapia online, să hrănească o conexiune autentică cu cel din fața noastră?
Se pare că intervențiile furnizate prin internet pot oferi mult mai multe avantaje în tratamentul tulburărilor mintale decât se credea până acum.
Acestea oferă un serviciu mult mai accesibil pentru persoanele care trăiesc la o distanță mare de instituțiile de îngrijire a sănătății mintale și pot oferi îngrijire persoanelor în vârstă și persoanelor cu dizabilități cu mobilitate restrânsă.
Terapia oferită prin internet poate ajuta, de asemenea, la furnizarea de servicii pentru pacienții cu anxietate socială sau teamă de stigmatizare.
Această formă de terapie este mult mai flexibilă în comparație cu terapia față în față, pentru că le permite oamenilor să primească tratament la sfârșitul săptămânii sau în afara orelor de muncă la birou.
Datorită faptului că atât pacienții, cât și terapeuții economisesc timp și bani pentru cheltuielile de deplasare și chiria cabinetului, ședințele de terapie oferite pe internet sunt de obicei mai ieftine decât sesiunile față în față.
Care este capacitatea terapiei online de a putea trata afecțiuni mai complicate, precum unele traume mai adânci sau psihozele severe?
Tulburarea de stres post-traumatic poate fi o afecțiune puternic debilitantă și este asociată cu o viață limitată calitativ și experiențial, cu o funcționare socială și profesională deficitară, implicând eforturi personale considerabile.
Chiar dacă un tratament adecvat este crucial pentru reducerea simptomelor de stres post-traumatic, în realitate foarte puțini indivizi cu PTSD primesc tratamentul necesar.
Iar acest lucru se poate întâmpla chiar din cauza simptomelor de evitare ale afecțiunii.
De exemplu, pacientul se poate teme să părăsească mediul sigur al locuinței, să se întâlnească cu persoane sau să meargă la psihoterapie în cabinet.
Ce ne spun studiile despre eficiența terapiei online?
Cercetătorii consideră că programele de terapie furnizate pe internet și care includ implicarea terapeutului pot crește motivația pacientului pentru finalizarea tratamentului.
Mai mult, aceștia au descoperit că psihoterapia online are capacitatea de a crește feedbackul și comunicarea pacienților și poate ajuta chiar și la adaptarea unui program unic care să răspundă nevoilor fiecărui pacient.
Insă, pentru ca intervențiile terapeutice bazate pe internet să satisfacă într-un mod etic și eficient nevoile unei varietăți de pacienți, se pare că trebuie să existe și un anumit grad de implicare a terapeutului.
Drept urmare, profesioniștii din domeniul sănătății mintale sugerează astăzi livrarea terapiei online printr-un model “pas cu pas”.
Pacienții cu probleme ușoare până la moderate pot începe cu o formă individuală de terapie online. Cei care nu se îmbunătățesc, pot fi apoi tratați față în față de un terapeut iar, dacă nici acest lucru nu funcționează, va trebui să fie văzuți și de un alt specialist.
Cu toate acestea, pacienții care sunt deja diagnosticați cu afecțiuni foarte grave ar trebui să înceapă o formă de terapie în cabinet, față în față cu un terapeut.
Psihoterapia online poate fi un bun pas spre dezvoltarea și utilizarea corectă de noi tehnologii care să facă acest proces mult mai adaptabil și mai aproape de cerințele fiecărui pacient în parte.
În mod clar, această formă de terapie poate ajuta persoanele bolnave care nu au posibilitatea de a merge la un terapeut în apropiere.
De asemenea, îi poate ajuta pe cei care se tem că or să fie judecați sau stigmatizați pentru faptul că merg la psiholog, pe cei care nu își pot lua liber de la serviciu sau cei pentru care costul tratamentului este pur și simplu prea mare.
Totuși, în calitate de psihoterapeut, mă tem că această mișcare în intervențiile de terapie online poate reprezenta, la rândul ei, o barieră transferențială între pacienți și terapeuți.
Spațiul intersubiectiv și conținător dintre mine și fiecare pacient din cabinet este un spațiu încărcat cu calitățile vindecătoare ale faptului de a fi prezent, conștient, susținut și împreună.
Uneori, în terapie este nevoie de mult mai mult decât o conexiune bună la internet .
Cu toate acestea, orice fel de demers terapeutic este mai bun decât niciun demers.
Dacă suferiți de anxietate sau depresie ușoară, până la moderată, dacă trăiți într-o zonă îndepărtată, fără acces la îngrijire psihologică, sau sunteți prea ocupați pentru a vă întâlni cu un terapeut față în față, dacă nu aveți mijloacele financiare necesare pentru a face acest lucru, atunci programele de terapie pe internet ar putea reprezenta o soluție.
O parte vitală a terapiei fizice este drumul către cabinet.
Indiferent dacă aceasta presupune să vă ridicați din pat, să vă îmbrăcați, să părăsiți locuința, să vă dedicați din timpul unei zile pentru a intra în cabinetul terapeutului, pentru a vorbi și pentru a fi ascultați și înțeleși.
Sursele cercetărilor:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15228830802094429
2 thoughts on “Care sunt avantajele și dezavantajele terapiei online?”