Ce abilități uimitoare are creierul femeilor?

Cum ar fi dacă v-aș spune că bărbații au un avantaj din naștere la matematică, în timp ce femeile sunt mai intuitive și empatice în mod natural?

De ce unele caracteristici ale creierului sunt mai frecvente la un sex decât la celălalt, în timp ce altele se regăsesc la ambele sexe?

Cât este de diferit creierul feminin de cel masculin?

De la lupta sexelor până la confruntările dintre culturi, acest aspect a fost dintotdeauna un subiect extrem de fierbinte din punct de vedere politic. Cu toate acestea, cercetările recente ne-au ajutat tot mai mult să înțelegem că, în creier, există “distincții sexuale” destul de importante.

Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de știință de la clinicile Amen din Newport Beach, California, au comparat recent peste 46.000 de studii ale scanărilor cerebrale, în urma cărora au reușit să identifice care sunt avantajele uimitoare ale creierului feminin.

Femeile prezintă, în general, activitate cerebrală mai crescută în comparație cu bărbații.

Zona hașurată cu galben reprezintă cortexul prefrontal

Rezultatele studiului vin și ne confirmă că femeile au tendința de a avea mai multă activitate în cortexul prefrontal, zonă a creierului care controlează luarea deciziilor, concentrarea și controlul impulsurilor.

Creierul feminin a afișat, de asemenea, mai multă activitate în regiunea limbică, o zonă despre care se spune că influențează emoțiile și memoria.

Până la urmă, stereotipurile care afirmă că femeile se nasc cu abilități precum empatia și colaborarea nu sunt atât de false.

Deși bărbații se nasc cu un creier mai mare (pentru că și corpurile acestora tind să fie mai mari), hipocampul unei femei, acea zonă esențială pentru învățare și memorare, este mult mai mare decât cel al unui bărbat și funcționează diferit.

Imaginile de deasupra înfățișează creierul bărbaților iar cele de jos creierul femeilor.

Mai mult, cele două emisfere ale creierului femeilor comunică mult mai bine între ele decât cele ale bărbaților, înregistrând în mod constant o activitate mai bine coordonată a acestora.

Corpul calos al femeilor (partea care leagă cele două emisfere ale creierului) este cu 25% mai mare decât cel al bărbaților. Acest lucru înseamnă că femeile au tendința de a jongla foarte ușor între fapte și sentimente multiple în timp ce bărbaților le place, mai degrabă, să gândească pe pași, procesând un singur fapt simultan.

Cu alte cuvinte, bărbații gândesc în linii drepte, în timp ce femeile gândesc în mai multe „țesături analitice”, conectând idei în mod constant.

Deoarece creierul feminin pare să aibă o legătură mai puternică între părțile logice și cele intuitive, atunci când femeilor li se cere să facă sarcini deosebit de grele, sunt angajate mai multe părți ale creierului în timp ce bărbații par să angajeze doar o parte a creierului, într-un mod excesiv.

Acest lucru ar putea însemna, de exemplu, că bărbații tind să vadă problemele și să le rezolve direct, datorită conexiunilor puternice dintre zonele de „percepție” și „acțiune” ale creierului lor, în timp ce femeile ar putea fi mai înclinate să combine logica și intuiția atunci când rezolvă o problemă.

Și se pare că, în ultimii 10 ani, tot mai multe cercetări au condus la concluzii similare.

Un studiu lansat la începutul anului 2012 de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow, Scoția, a constatat că femeile au un avantaj evident atunci când vine vorba de a “jongla” rapid între diferite sarcini deoarece, încă din epoca de piatră, au fost nevoite să fie în permanență cu ochii pe copii în timp ce trebuiau să facă și restul lucrurilor pe care le cerea situația respectivă.

Recunoașterea diferențelor cerebrale în funcție de gen nu înseamnă că acestea rămân fixe, determinante permanente ale comportamentului, ci mai degrabă pot juca un rol în cadrul unei multitudini de factori și, cu siguranță, pot fi influențate de familia în care am crescut și de societatea în care trăim.

Cu toate acestea, lumea poate fi, uneori, destul de dură pentru doamne.

Și nu neapărat pentru că viața implică anumite costuri care sunt, în general, mai mari pentru femei decât pentru bărbați.

Ci pentru că, deși avem politici din ce în ce mai eficiente de antidiscriminare, România înregistrează încă statistici îngrijorătoare cu privire la acest aspect.

Și dacă tot este 1 martie, aș vrea să profit de această oportunitate pentru a vă mulțumi, în numele tuturor bărbaților, pentru că existați și pentru că, datorită vouă, a fost posibil să ne naștem și să existăm.

Vă mulțumim pentru că ne completați cu frumusețea și cu sensibilitatea voastră.

Cu atenția, grija, creativitatea și răbdarea oferite de structura unică a creierului feminin.

La mulți ani!

Author: Gabriel Enache

4 thoughts on “Ce abilități uimitoare are creierul femeilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *